Exit: Jaap Bakker, voorheen projectleider

Op 1 maart jl. droeg Jaap Bakker zijn rol van CB-NL projectleider over aan Benno Koehorst (Rijkswaterstaat). Hij blijft betrokken bij de CB-NL als adviseur en ambassadeur.

Een exit-interview met een aanjager van het eerste uur.

Hoe begon je aan het CB-NL avontuur?
"In het begin was het een heel onzeker avontuur. Ervaringen van eerdere pogingen waren niet bepaald bemoedigend. Maar als ik terugkijk hebben we enorme stappen gemaakt. In de pilotfase - in 2012- bestond het hele plan van verbinding van diverse 'bouwtalen' via een CB-NL-core nog niet.

Ook het idee om gebouwen en infra bij elkaar te krijgen leek een onmogelijke opgave. En dan ook nog de link naar de geowereld leggen? Dat was helemaal een utopie!”

Nog geen 1,5 jaar later toch mooi werkelijkheid geworden.
"Inderdaad- intussen is de CB-NL gehuisvest bij Geonovum en smelten de planeten BIM en GIS samen in de data van de CB-NL. En vergeet de stichtingen niet, die nu bronhouders [LINK naar info over bronhouders op site] zijn. Zij zijn veel intensiever dan voorheen met elkaar aan de praat geraakt via CB-NL.


In feite is het verbindend effect van CB-NL is tot nu toe al behoorlijk groot geweest. Na de verkennende fase is de CB-NL nu in het stadium van productie beland, zoals de core vullen met bruikbare definities en de software-interface opzetten."

Waar ligt de kracht van CB-NL?
"Het principe van linked data is in de hele wereld in opmars. In dat opzicht past CB-NL prima in de tijdgeest. Het heeft geen zin een moloch te creëren, de informatie moet beheerd worden door de clubs die dat het beste kunnen.

Uiteraard moeten er softwaretechnisch nog flinke slagen worden gemaakt. Maar als iedereen het vertrouwen kan vasthouden, gaat de CB-NL zonder meer de BIM-revolutie in de bouw faciliteren.” 
rc_icon_oranje Video
rc_icon_lichtblauw Meest gedownload