Enter: Benno Koehorst, kersvers projectleider

Benno Koehorst is sinds 1 maart de nieuwe projectleider van CB-NL.
Zijn specialisatie ligt bij internationale samenwerking van Europese overheden (V-CON, CEDR). Drie vragen aan een man die de CB-NL van een vliegende start naar een zachte landing gaat leiden.

Het lijkt een beetje stil rondom de CB-NL. Hoe komt dat?
“Op dit moment richten we ons volledig op het productieproces, er wordt flink meters gemaakt. Met name het vullen van de CB-NL-core met werkbare definities van objecten en ruimtes is hard werken. De analyse van Cheobs (database voor infra) en Semantic Concepts (voor gebouwen) is monnikenwerk.

Daar is eigenlijk weinig flitsends over te zeggen en dan lijkt het voor de buitenwacht alsof er weinig gebeurt. Maar het succes van de CB-NL is afhankelijk van de zorgvuldigheid van dit werk. Graag nog even geduld, er komt echt iets moois aan.”

Waar staat de CB-NL over een jaar volgens jou?

"Dan is de CB-NL een feit. De inhoud is wellicht nog niet volledig, maar ze werkt wel. ICT-bedrijven zijn dan ook bezig een geautomatiseerd proces te ontwikkelen, zodat hun softwarepakketten automatisch uniforme informatie over objecten en ruimtes uit de CB-NL kunnen halen.

Voor de gebruiker betekent de CB-NL hoe dan ook geen extra werk, terwijl hij wel veel gemakkelijker de beschikking krijgt over juiste digitale bouwinformatie. Met bouwopgaves die steeds complexer worden is dat natuurlijk grote winst. Ons uitgangspunt is: de CB-NL moet onzichtbaar zijn werk doen zonder dat er enige kennis van software nodig is."

Nog een mooie boodschap voor de sector?
"Het CB-NL-team is een enthousiaste club mensen die allemaal werken aan hetzelfde doel. We willen graag laten zien hoe het werkt. Heb je dus een bouwproject in BIM waarin de CB-NL gedemonstreerd kan worden, dan horen we dat graag!

De CB-NL is vooral geen academische exercitie, we zoeken juist die ervaring in de praktijk om een werkend geheel te krijgen. En voor wie nieuwsgierig is naar het werk van de CB-NL en/of een bijdrage wil leveren: we vertellen graag meer over dit unieke initiatief dus neem vooral contact op!” 
rc_icon_oranje Video
rc_icon_lichtblauw Meest gedownload