(Onzichtbaar) huwelijk tussen ETIM en CB-NL

“Het wordt helemaal interessant als de CB-NL straks ook de koppeling met een productbibliotheek vanuit Etim faciliteert.”

Dat zegt Peter Zwakhals, werkzaam bij Uneto-VNI en bestuurslid van ETIM. Met welke obstakels ziet hij bimmende installateurs worstelen? En waarom is de CB-NL in de praktijk zo belangrijk als vertaalschakel?

Met voorbeelden uit de praktijk legt Peter Zwakhals uit waar de BIM-bottlenecks zitten. Zoals ‘verminkte’ wandcontactdozen in het model, omdat de adviseur en de installateur beiden andere software gebruiken. Het gebruik van open standaarden zoals IFC lost dit op, maar die zijn nog volop in ontwikkeling.

Waar wél vrij snel winst kan worden behaald, is in een uniforme beschrijving van het object (of de fysieke ruimte) en zijn eigenschappen. Precies: het werkterrein en doel van de CB-NL. Omdat  CB-NL op semantisch niveau opereert, zal veel werk onzichtbaar blijven voor de gebruiker. “Iedere installateur werkt ook elke dag met Etim zonder dat hij dat zelf nog in de gaten heeft.”

Hetzelfde zal met CB-NL gebeuren, denkt hij: “Het gebruik van dezelfde definities wordt gemeengoed, zonder dat mensen zien dat die uniformering via de CB-NL loopt, informatietechnisch gezien.”

De BIM-toekomst ziet hij zonnig in met de CB-NL. Straks kan de bestekschrijver die vanuit Stabu specificeert, zo even overstappen naar ETIM en van daaruit een productenbieb als 2BA aanroepen. Wat je nu nog zelf moet doen, wordt een geautomatiseerde handeling waarmee je de informatie binnen no time op je scherm ziet staan.”

Lees het hele interview in Het Installatiejournaal (auteur: Beyke Goris)

 
rc_icon_oranje Video
rc_icon_lichtblauw Meest gedownload