Onder de motorkap: stand van zaken werkgroepen

Waar zijn de werkgroepen B&U en GWW/RO mee bezig?
Vanaf nu in elke nieuwsbrief een update van hun werkzaamheden. Die vinden vooral achter de schermen plaats, maar zijn wél de kern van de ontwikkeling van de CB-NL. En 'goede wijn behoeft geen krans', daar doen we niet aan bij de CB-NL.

Werkgroep B&U
De B&U-werkgroep is volop bezig met het doorspitten van de vele objecten die in de Semantic Concepts Bibliotheek staan, de opvolger van de STABU Lexicon.

Semantic Concepts is een prima bron om de core van CB-NL te vullen met informatie voor de B&U. Werkgroepleider Dik Spekkink: “Omdat er een schat aan informatie in zit, zijn er prioriteiten gesteld. Eerst worden de fysieke objecten uitgefilterd: die lijst alleen al zal uitkomen op ongeveer 4000 objecten. Daarna komen de ruimtelijke objecten (zoals kamers, vergaderruimtes etc.) en de eigenschappen aan de beurt.”

Eén product
De werkgroepen zijn vertrokken vanuit verschillende standpunten. Hoe langer ze onderweg zijn, hoe meer ze in elkaar gaan schuiven, ziet Dik. “Natuurlijk zijn de vragen van de B&U en de GWW wezenlijk anders, maar in de CB-NL komen ze als vanzelfsprekend samen. Kortom, de CB-NL begint steeds meer één product te worden voor de diverse bouwbranches: precies zoals het is bedoeld.”Werkgroep GWW/RO

De werkgroep GWW/RO kent twee subgroepen. De ene houdt zich bezig met vulling van de CB-NL-core, en de ander voor de mappings met bestaande standaarden, normen en bibliotheken.

De core (gaat de kerndefinities bevatten) van de CB-NL wordt gevuld met informatie van meerdere bronnen. Voor de GWW is met name Cheobs een belangrijke bron. Deze uitgebreide bibliotheek  is ter beschikking gesteld door CROW (zie artikel met Robert Stuurman [LINK]).

Gebruikerssessies
Ook diverse informatiesets vanuit de Ruimtelijke Omgeving zijn ondersteunend aan, en dus interessant voor, de definities die in de core komen. Voorbeelden zijn IMGeo, IMSW (Informatiemodel Stedelijk Water) en IMKL (Kabels en Leidingen).

“De focus ligt nu op het verbinden van al deze gegevens”, aldus Marcel Reuvers, een van de GWW-RO-werkgroepleiders. De komende maanden zijn er diverse gebruikerssessies, waarin reviewgroepen de reeds beschikbare core-content toetsen. Einddatum is 1 juni, als de release plaatsvindt van de CB-NL versie 1.0.”

Mappen aan core
De werkgroep Mappings richt zich op de selectie van standaarden uit de Ruimtelijke Omgeving. Welke zijn qua informatie interessant genoeg om te mappen (linken, dus niet opname in de core) aan de core? Daarbij staat de praktijk centraal: wat wil een constructeur weten in de besteksfase, of een ontwerper in de planfase?

Marcel: "Als dat helder is, weten we snel welke informatiesets vanuit de RO aan de core gemapt moeten worden. We zijn al flink bezig: vorige week is IMGeo gemapt aan 2500 concepten van Cheobs. Een goed begin: op naar het vervolg!”

 
rc_icon_oranje Video
rc_icon_lichtblauw Meest gedownload