CB-NL team: de stand van zaken
Teamleden Dik Spekkink, Henny Stolwijk en Arjan Loeffen gingen in op het resp. waarom, wat en hoe van dit unieke project.
Waarom de CB-NL?
Voor het antwoord schetste CB-NL teamlid Dik Spekkink de context waarin communicatie binnen de bouw nu verloopt. Vele bouwpartijen, met aan het eind van elke communicatielijn een computer: hierop draaien programma’s die allemaal verschillende definities hanteren.
Dit ondermijnt de kracht van BIM: hergebruik van bouwdata in software, voor bijv. calculaties of simulaties, is bijna niet mogelijk. De oplossing ligt op afspraken op taalniveau: een semantische bibliotheek zoals de CB-NL. Als een ‘verborgen dienaar’ gaat de CB-NL bestaande bibliotheken (ETIM, STABU, CROW etc.) aan elkaar koppelen.
Filmpresentatie van Dik Spekkink:
De CB-NL: vulling en structuur
CB-NL teamlid Henny Stolwijk legde uit hoe de CB-NL gevuld wordt met begrippen uit Semantic Concepts (voor B&U) en Cheobs (voor GWW). Voor geo-informatie is IMGeo de bron. Stolwijk gaat in op de structuur - ofwel taxonomie - van de CB-NL en op de werkwijze om de vele begrippen geschikt te maken voor opname in de CB-NL.
Filmpresentatie Henny Stolwijk:
CB-NL viewer
CB-NL teamlid Arjan Loeffen gaf een demonstratie hoe de CB-NL in de toekomst zou kunnen worden geraadpleegd via een viewer. Op dit moment wordt de viewer gebruikt door de ‘inner crowd’ van de CB-NL, voornamelijk voor review van de aanwezige content. Een viewer is belangrijk voor wie straks de eigen bedrijfsbibliotheek gaat koppelen aan de CB-NL. Voor eindgebruikers (BIM-modelleurs etc.): het is voorzien dat de CB-NL straks verwerkt is in de software, die dan automatisch de CB-NL raadpleegt.

