CB-NL team: de stand van zaken

De CB-NL sneak preview van eind november in Amsterdam trok tot onze vreugde veel publiek. We kijken terug op een meer dan geslaagde middag! Als CB-NL-team gaven we de stand van zaken op dit moment weer.

Teamleden Dik Spekkink, Henny Stolwijk en Arjan Loeffen gingen in op het resp. waarom, wat en hoe van dit unieke project.

Waarom de CB-NL?
Voor het antwoord schetste CB-NL teamlid Dik Spekkink de context waarin communicatie binnen de bouw nu verloopt. Vele bouwpartijen, met aan het eind van elke communicatielijn een computer: hierop draaien programma’s die allemaal verschillende definities hanteren.
Dit ondermijnt de kracht van BIM: hergebruik van bouwdata in software, voor bijv. calculaties of simulaties, is bijna niet mogelijk. De oplossing ligt op afspraken op taalniveau: een semantische bibliotheek zoals de CB-NL. Als een ‘verborgen dienaar’ gaat de CB-NL bestaande bibliotheken (ETIM, STABU, CROW etc.) aan elkaar koppelen.

Filmpresentatie van Dik Spekkink:


De CB-NL: vulling en structuur

CB-NL teamlid Henny Stolwijk legde uit hoe de CB-NL gevuld wordt met begrippen uit Semantic Concepts (voor B&U) en Cheobs (voor GWW). Voor geo-informatie is IMGeo de bron. Stolwijk gaat in op de  structuur - ofwel taxonomie - van de CB-NL en op de werkwijze om de vele begrippen geschikt te maken voor opname in de CB-NL.

Filmpresentatie Henny Stolwijk:


CB-NL viewer
CB-NL teamlid Arjan Loeffen gaf een demonstratie hoe de CB-NL in de toekomst zou kunnen worden geraadpleegd via een viewer. Op dit moment wordt de viewer gebruikt door de ‘inner crowd’ van de CB-NL, voornamelijk voor review van de aanwezige content. Een viewer is belangrijk voor wie straks de eigen bedrijfsbibliotheek gaat koppelen aan de CB-NL. Voor eindgebruikers (BIM-modelleurs etc.): het is voorzien dat de CB-NL straks verwerkt is in de software, die dan automatisch de CB-NL raadpleegt.

 
rc_icon_oranje Video
rc_icon_lichtblauw Meest gedownload