Opdrachtgevers: blij met de CB-NL

De overheid neemt steeds meer een regierol aan. BIM is een prima methode om informatievoorziening op orde te krijgen. Publieke opdrachtgevers zijn hard bezig BIM binnen hun eigen organisatie van de grond te trekken.

De CB-NL zien ze daarbij als facilitator van eenduidige beschrijvingen. Hester van der Voort (RWS), Martin Zoontjens (ProRail) en Erik van 't Hof (Rijksvastgoedbedrijf) vertellen in hun presentaties hun visie op BIM, objectenbibliotheken en de rol van CB-NL.

Hester van der Voort, Rijkswaterstaat: De overheid gaat steeds meer de regierol in. BIM is een goede manier om informatievoorziening op orde te krijgen. Bij wijze van start is werken met BIM is verplicht gesteld bij de aanlegcontracten van A1/A6. Van daaruit verspreidt het zich verder over andere contracten.

Als onderdeel van gestroomlijnde BIM-communicatie zet Rijkswaterstaat een eigen OTL op (objecttypebibliotheek). Er zal een mapping (verbinding) worden gemaakt met CB-NL. In de publieksomgeving van de OTL zal straks dan ook de koppeling naar CB-NL te zien zijn.

Bekijk hier de filmpresentatie van Hester van der Voort:


Martin Zoontjens van ProRail toonde een video waarin de objectenbibliotheek van ProRail, OTL Spoor, werd uitgelegd.

Klik hier voor deze video over de objectenbibliotheek Spoor


Erik van ’t Hof, Rijksvastgoedbedrijf
: het Rijksvastgoedbedrijf heeft een vastgoed-portefeuille van meer dan 13 miljoen m2 bruto vloeroppervlak. Gebouwinformatie varieert van middeleeuwse documenten tot microfiches en computerbestanden. De wijze van informatievoorziening en opslag van gebouwdata is dus versnipperd en loopt nogal achter bij andere technologische ontwikkelingen.

Veel rijksgebouwen zullen een nieuwe bestemming krijgen. Dat vraagt om goede gebouwinformatie, waarvoor BIM de uitgelezen toepassing is. ‘BIM zorgt voor goed publiek opdrachtgeverschap’. De RVD BIM-norm wordt binnen enkele jaren van toepassing op integraal-beheercontracten. De CB-NL past naadloos in het doel van stroomlijning van BIM-communicatie.

Bekijk hier de filmpresentatie van  Erik van 't Hof:


 
rc_icon_oranje Video
rc_icon_lichtblauw Meest gedownload