In drie stappen naar volwassen versie

De CB-NL is hard op weg om te komen tot een stabiele en geverifieerde bibliotheek. Een sneak preview (de launch) wordt gegeven op 20 november, de officiële release zal in het voorjaar van 2015 zijn. Hiertussen zitten nog wel een aantal stappen. willen wij graag met iedereen delen zodat jullie weten wat er wanneer verwacht kan worden.

In totaal staan er drie versies van de CB-NL op de rol:

Versie 0.8
De release van versie 0.8 is op 1 november. Met deze versie worden de use-cases uitgevoerd: de presentatie van deze versie is op de sneak preview van 20 november. In deze versie zijn de volgende onderdelen verwerkt:
-Fysieke concepten
-Ruimtelijke concepten
-Topmodel
-Eigenschappen die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de use-cases
-ICT-infrastructuur die noodzakelijk is om met de CB-NL te kunnen werken zoals een viewer (viewer.cbnl.org), een WIKI met alle documentatie (wiki.cbnl.org) en webservices (een API en SPARQL end point).

Deze versie is in de afgelopen maanden tot stand gekomen. De review groep heeft reeds commentaar geplaatst bij de definities van de concepten. Vanaf versie 0.8 is de zogeheten taxonomie (incl. topstructuur) voldoende ingericht om de commentaren goed te kunnen verwerken.

Versie 0.9

Deze versie staat gepland voor het eind van dit jaar. Aanvullend op versie 0.8 zijn de volgende onderdelen verwerkt:
-Meer eigenschappen
-Definitieve URI’s (unieke sleutels)
-Commentaar van de reviewgroep
-Aanpassingen naar aanleiding evaluatie use cases
-Engelse vertaling
-Beperkte mapping (verbinding) met domein- of contextbibliotheken

Versie 1.0
Met de publicatie van versie 0.9 is de CB-NL feitelijk op het beoogde niveau wat betreft structuur en inhoud. In de eerste maanden van 2015 gunnen we ons nog tijd om de CB-NL verder te optimaliseren. Tijdens een congres van de BIR in het voorjaar van 2015 zal de CB-NL officieel worden gepresenteerd. Dit wordt dan de geoptimaliseerde versie 1.0. Hierin is ook versiebeheer mogelijk.

Heel belangrijk zijn de zogenaamde mappings met andere domein of context bibliotheken. Dit zal het aandachtspunt worden voor 2015. De roadmap voor de mappings zal begin 2015 gepresenteerd worden.
 
rc_icon_oranje Video
rc_icon_lichtblauw Meest gedownload