ETIM Uniforme Objectenbibliotheek (Proof of Concept)

Vanuit UNETO-VNI is het initiatief ontstaan om een Uniforme Objectenbibliotheek op te zetten voor het genereren van een grafische weergave van installatieobjecten in modelleersoftware. Voor het genereren wordt, naast ETIM en IFC, CB-NL gebruikt. Met CB-NL kan de gebruiker een eerste selectie maken van het concept waar een object van gegenereerd moet worden. Daarnaast wordt CB-NL gebruikt als koppelmechanisme voor digitale bronnen die informatie over dat object kunnen bevatten. Ook hier worden de eerste resultaten begin 2017 verwacht.

ETIM is een classificatie van ‘off the shelve” installatieproducten. Met behulp van deze classificatie kunnen installateurs zoeken naar installatieproducten op basis van hun vereiste eigenschappen. Bijvoorbeeld: als een installateur op zoek is naar een pomp met vermogen x en capaciteit y, vult hij die waarden in op een online formulier en geeft een zoekopdracht. Hij krijgt vervolgens een lijst op zijn scherm van pompen met vermogen x en capaciteit y, waaruit hij kan kiezen.

Onlangs is de ETIM-classificatie uitgebreid met ‘tekenparameters’. Dit wordt ETIM-MC genoemd, waarbij MC staat voor Modeling Class. In aanvulling op de basis ETIM klassen geeft ETIM-MC specifieke parameters om de betreffende producten als 3D geometrisch object te modelleren. Op basis van ETIM-MC wordt nu een Uniforme Objectenbibliotheek (UOB) ontwikkeld, waarmee in de ontwerpfase van installaties al installatiecomponenten kunnen worden gemodelleerd, zonder dat er al voor specifieke producten wordt gekozen. Naarmate het ontwerp vordert, worden deze ‘algemene’ installatiecomponenten vervangen (of liever: ingevuld) door specifieke producten. Probleem is hierbij dat ETIM in essentie een classificatie van specifieke installatieproducten is. Er bestaat in ETIM bijvoorbeeld geen klasse ‘Armatuur’, maar wel ‘TL-armatuur’ of ‘LED-armatuur’ (bij wijze van spreken). Maar je wilt in het begin een armatuur kunnen tekenen/modelleren, zonder dat er al is gekozen voor een bepaald type, de keuze voor TL, LED of halogeen komt later. Om de verbinding te kunnen leggen met het algemene object ‘Armatuur’ en diverse ETIM-klassen voor armaturen, wordt voor de UOB de CB-NL gebruikt. Dat is nu al te zien in de CB-NL browser: bij een installatieconcept kunnen relaties zijn aangegeven met meerdere ETIM-klassen.
 
rc_icon_oranje Video
rc_icon_lichtblauw Meest gedownload