Proof of Concept Zoeken en Vinden

Een aantal bouwbedrijven heeft onder leiding van Bouwend Nederland het initiatief genomen voor een Proof of Concept voor het zoeken en vinden van bouwmaterialen. Hierbij worden verschillende digitale databases via CB-NL met elkaar verbonden. De eerste resultaten van dit project worden begin 2017 verwacht.

Bouwbedrijven kopen veel bouwproducten en -materialen in. Zij zoeken op internet informatie, vergelijken alternatieven op basis van prijs en kwaliteit, wegen verschillende mogelijkheden af en nemen beslissingen. Een complicerende factor is daarbij, dat zij moeten zoeken in verschillende datapools. Groothandelketens hebben hun eigen gegevensbestanden, fabrikanten zetten hun productdocumentatie op eigen websites en er zijn daarnaast ook nog commerciële datapools. Al die pools zijn verschillend geclassificeerd, wat het zoeken en vinden tot een tijdrovende en kostbare bezigheid maakt. 

Vier bouwbedrijven – BAM, DuraVermeer, Heijmans en de TBI-groep – hebben zich verenigd in een platform. Doel van het platform is een systematiek te ontwikkelen, waarmee via één zoekopdracht informatie over bouwproducten en -materialen kan worden gezocht en gevonden in meerdere, verschillend geclassificeerde datapools. Het Platform zal een proof of concept uitvoeren, waarin wordt getoond dat dit met mogelijk is met de inzet van CB-NL. 

Bouwend Nederland, de BIR en het BIM Loket ondersteunen het initiatief. Het zal niet bij deze proof of concept blijven: de bouwbedrijven geven aan dat ze met een dergelijk zoeksysteem miljoenen op jaarbasis kunnen besparen. Zij committeren zich aan de verder uitbouw en bedrijfstakbrede implementatie van het zoek- en vindsysteem na een geslaagd proof of concept. Planning is om de proof of concept nog in 2016 af te ronden.
 
rc_icon_oranje Video
rc_icon_lichtblauw Meest gedownload