Vulling van de CB-NL: we zijn op de helft

De CB-NL is in volle aanbouw. Deze week is een mijlpaal bereikt: de core (kern) van de CB-NL bevat nu alle relevante definities van fysieke concepten.

Dit zijn alle concepten waarbij je je een concreet object kunt voorstellen in bouw of infra: van deur en plafond tot brugpijler, van lantaarnpaal tot waterpomp. Daarmee is ongeveer de helft van de totale core gevuld.

Wasstraat
Er zijn maar liefst 4000 fysieke concepten geschikt gemaakt voor opname in de CB-NL-core. De bronnen waren Cheobs en Semantic Concepts. Hieruit is eerst een voorselectie gemaakt. Daarna is ieder concept ‘door de wasstraat’ gegaan: een aantal specialisten bekeken elk concept en gaven het een nieuwe semantische definitie. Er wordt geen woordelijke omschrijving meer gegeven, maar een logische definitie die door software te lezen is.

Voorbeelden:
-Een Brug is een Materieel fysiek object en onderscheidt zich door de doel-toepassing: Overbruggen en de toepassing: Water.
-Een Loopbrug is een Brug en onderscheidt zich door de toepassing: Voetgangers.
-Een Electriciteitsleiding is een Leiding en onderscheidt zich door de toepassing: Electriciteit.

De vetgedrukte woorden kunnen door software worden gelezen. Een reviewgroep met marktpartijen en opdrachtgevers is nu bezig alle concepten te beoordelen en te voorzien van commentaar.

Next: ruimtelijke concepten
De core is nu half gevuld: tijd voor de volgende lading, te weten de ruimtelijke concepten uit eerder genoemde bronnen. Dit gaat om definities van ruimtes, zoals een bestemmingsgebied of een zone, en om definities van verblijfruimtes, zoals een kantoorruimte of klaslokaal. De laatste categorie wordt ook wel functieruimtes genoemd.

Als de ruimtelijke concepten ook in de core staan, volgt een laatste taak: het invoeren van de eigenschappen (properties) van de concepten in de core. Voorbeelden hiervan zijn materiaal, kleur, dichtheid en brandwerendheid. Op deze manier kan de CB-NL-gebruiker aan elk concept de eigenschappen toevoegen die relevant zijn.

Mijn deur blijft jouw deur
De CB-NL biedt zo een flexibele structuur die het mogelijk maakt om snel te komen tot herkenbare, eenduidige definities van objecten en ruimtes. Deze definities zijn de basis voor heldere communicatie naar andere partijen in een BIM-project. ‘Mijn deur’ wordt én blijft zo vanzelf ‘jouw deur!’

 
rc_icon_oranje Video
rc_icon_lichtblauw Meest gedownload